januari 15, 2006

Tarja Halonen

I dag väljer Finland president.

Och Finlands president Tarja Halonen har beskrivits som odräglig, argsint, amper. Med ett förfärligt humör. Och envis som en åsna och vägrar erkänna när hon har fel. Hon beskrivs som misstänksam som en gammal get och hela tiden rädd för att någon ska sticka kniven i ryggen på henne. Om detta står att läsa i SVD.

Och nu skriver Aftonbladet att det är "kvinnorna" som avgör i kväll om denna "odrägliga" tant ska bli omvald till presidentsposten.

Och tanten är även livligt påhejad av den amerikanske komikern
Conan O´Brien som i sina program ger henne gratis reklam som sedan refereras i finsk media. Komikern ger henne sitt stöd främst därför att han tycker att hon liknar honom.

Trots att Tarja i många stycken verkar vara en besvärlig tant så kommer många tjejer och kvinnor att rösta på henne, inte för att man anser henne vara klok, vis, full av gott omdöme, osv, utan för att hon har en springa där nere.

Ja, så kan det gå när man ger kvinnor rösträtt. Då blir det fladdrande och irrationella hjärterörelser som avgör var man lägger sin röst och inte tänkande huvuden.

År 1919 är en svart dag i svensk historia, det var det år då riksdagen fattade beslut att även kvinnor får rösta i val. Finlands kvinnor fick rösträtt redan 1906.

Kvinnan ska enligt Guds befallning alltid vara underordnad mannen och får aldrig "sticka upp" mot mannen. Kvinnors rösträtt är därför ett direkt trots mot denna gudomliga förordning. Det land som ger kvinnor rösträtt drar över sig Guds vrede, och det kan bl.a. innebära att Gud i vrede låter kvinnor komma till makten, något som i sin tur ökar förbannelsen över ett land.