oktober 27, 2005

Polen - ett ljus i mörkret?

Nyligen har det varit både parlamentsval och presidentval i vårt nära grannland Polen. Något unikt inträffade då, ett tvillingpar har fått makten där, den ene blev president, den andra fick mest röster i parlamentsvalet med partiet Lag och Rättvisa.

Men varför har det varit så himla tyst om vad som händer där och om de två personer som nu kommit till maktens högborg? Om detta borde ju vara flersidiga reportage i tidningar och ges mycken tid i TV nyheterna.

Varför det är tyst om Lag och Rättvisa och den nya presidenten beror nog på att mediafolket helt enkelt är chockade och förvirrade och vet inte riktigt hur man ska tackla detta oerhörda.

Chocken beror kanske främst på följande fyra ting:

1. De är båda emot aborter.

2. De är båda emot homosex.

3. De är båda för dödsstraff.

4. De tror båda på Gud.

Länk

Ja, så ser det ut nu i Polen med sina nära 40 miljoner invånare alldeles nära den svenska gränsen.

Kan ni tänka er en svensk partiledare med dessa åsikter? Det är förstås omöjligt. Det går inte ens att tänka sig en svensk lokalpolitiker med dessa åsikter. Knappast ens en svensk kristen. En människa med sådana åsikter skulle betraktas som en fanatisk extremist som bolmat upp från medeltiden. Helt enkelt en dåre, som ingen skulle ta på minsta allvar.

Det är fascinerande att grannfolk och länder kan tänka så olika. Men det beror förstås på vad det är för andemakter som influerar folk och länder.

Gud välsigne Polen!